Lazdyno auginimas ir priežiūra

Lazdynas – vienas iš seniausių ir vertingiausių kultūrinių augalų, kurį žmonės auginą dėl jo skanių riešutų. Šis augalas gali tapti puikiu jūsų sodo akcentu, teikiančiu ne tik estetinę, bet ir praktinę naudą. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip sėkmingai auginti lazdyną savo sode, pasirūpinti jo priežiūra bei maksimaliai išnaudoti jo teikiamas gėrybes.

Lazdyno auginimas

Pasirinkimas ir sodinimas

Prieš sodinant lazdyną, svarbu atsižvelgti į kelis svarbius aspektus:

  • Vieta: Lazdynas mėgsta saulėtas arba pusiau šešėlines vietas. Svarbu, kad būtų apsaugotas nuo stiprių vėjų.
  • Dirvožemis: Augalui tinka gerai drenuojamas, vidutiniškai derlingas dirvožemis. Svarbu užtikrinti, kad dirvožemis nebūtų pernelyg rūgštus.
  • Atstumas tarp augalų: Lazdynui reikalinga erdvė, todėl sodinant kelis augalus, rekomenduojama laikytis mažiausiai 4-5 metrų atstumo.

Priežiūra

Nors lazdynas ir nėra reiklus augalas, tam tikra priežiūra būtina:

  • Laistymas: Ypač svarbu jaunus augalus reguliariai laistyti, kad užtikrintumėte jų sveiką augimą.
  • Tręšimas: Pavasarį augalą patartina patręšti kompleksinėmis trąšomis.
  • Genėjimas: Reguliarus genėjimas padeda formuoti augalo vainiką, užtikrina geresnį derlių. Genėti rekomenduojama ankstyvą pavasarį.

Derlius ir jo naudojimas

Lazdyno riešutai – vertingas maisto šaltinis, turintis daug baltymų, vitaminų bei mineralų. Riešutus galima rinkti rugsėjo mėnesį, kai jie pradeda byrėti nuo šakų. Surinktus riešutus rekomenduojama džiovinti sausoje, vėdinamoje vietoje.

Be maistinės vertės, lazdynas taip pat gali būti naudojamas dekoratyviniais tikslais, jo lapai ir šakos puikiai tinka floristiniams kompozicijoms.

Įdomūs faktai

Ar žinojote, kad lazdyno riešutai buvo naudojami kaip pinigai viduramžiais Europoje? Jie buvo vertinami dėl savo maistinės vertės ir ilgo galiojimo laiko.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *